Dieta Seniora w zimie
Zima to pora roku, w czasie której mamy ograniczone wybory żywieniowe, szczególnie jeśli chodzi o świeże warzywa i owoce. Tych produktów nie powinno jednak zabraknąć w diecie seniora, nawet zimą. Odpowiednia dawka witamin zawartych w roślinach jest niezwykle potrzebna do utrzymania dobrej odporności organizmu.
Warzywa i owoce sezonowe
Sezonowość warzyw i owoców jest również brana pod uwagę zimą. Może to się wydawać dziwne, bo z reguły kojarzymy pola uprawne wiosną, latem i jesienią, jednakże istnieją takie produkty, które są bardziej wskazane do spożywania przy ochłodzeniu klimatu. Należą do nich między innymi:
– ziemniaki
– buraki
– marchew
– jabłka
– gruszki
– cebula
– czosnek
– korzeń pietruszki
– ciecierzyca
– kapusta biała
– kapusta czerwona
– groch
– fasolka
Świetnie sprawdzą się również wszelkie kiszonki, które doskonale usprawniają pracę jelit. Warto zwrócić uwagę na sposób przyrządzania dań, aby senior czuł wszystkie smaki i miał przyjemność z jedzenia. Rozgrzewające przyprawy tj. imbir czy goździki świetnie pogłębiają smaki, ale nie zaleca się ich stosowania u osób z problemami gastrycznymi.
Których produktów lepiej unikać
Skoro istnieją produkty polecane w czasie najchłodniejszej pory roku, dobrze jest też wiedzieć, czego zimą jeść się nie powinno lub co należy ograniczyć. Przede wszystkim należy kupować produkty od lokalnych dostawców i unikać tych, które przebywają długą drogę zanim dotrą do sklepu. Dlatego też, takie warzywa, jak pomidory, ogórki i warzywa liściaste, powinny być spożywane w ograniczonej ilości. To samo dotyczy owoców cytrusowych, jagodowych i bananów – którymi wielu z nas zajada się przez cały rok. Niestety nie są to dobre propozycje, ze względu na brak świeżości i naturalności tych roślin.